Mathåndverk - Evje folkehøgskole
mat

Mathåndverk

Uansett om du ser for deg en fremtid som kokk, matkritiker eller bare ønsker å imponere venner og familie med kulinariske ferdigheter, gir et år på Mathåndverk deg nøkkelen til et kulinarisk eventyr du vil huske. 

Du vil lære mer om mat og gastronomi, og her er det plass til alle ambisjonsnivåer.

Kanskje du ønsker å lære å bake med surdeig, eller kanskje du trenger å overbevise din onkel om at vegetar mat faktisk smaker godt? Eller kunne du tenke deg å steke en god biff? Da er dette linja for deg!

Grip kniven, ta tak i grytene, og la den kulinariske reisen begynne!

Velkommen til et smakfullt år!

Aktiviteter

På linja vil vi så langt det er mulig følge hele prosessen, fra jakt, fisksing til slakt. Du vil også være med å anlegge kjøkkenhage. Vi jobber med å få til samarbeide med lokale aktører, så vi kan jobbe mest mulig av næringslivet rundt oss. I tillegg prøver vi å få til catering, der du kan teste dine ferdigheter i storkjøkken og produksjon.

 Vi vil jobbe med hele matprosessen, prøve oss på mange ulike teknikker og få oss masse nye ferdigheter. På studietur, vil vi smake lokal mat, som vi vil gjenskape hjemme, så resten av skolen får en smak på livet. Du trenger ikke være et geni på kjøkkenet, for å finne gleden i å lage god mat. Her lærer vi fra bunnen og til neste jul vil du kunne fikse julemiddagen, null stress joggedress!

Du vil i løpet av året få oppleve:

 

Mer om linjen:

Denne linjen er for deg som elsker å la smaker danse på tungen, og som drømmer om å mestre kunsten av gourmetmat. Du behøver ikke å ha erfaring med matlaging fra før. 

Vi forventer at du er engasjert, lærevillig, klarer å jobbe i gruppe og selvstendig, og ikke minst er klar for å få ny kunnskap om mat. Vi forventer at du er miljøbevisst, positiv og nysgjerrig. Vi håper du har lyst til å lære noe nytt, viser respekt og empati for alle på skolen, og deltar aktivt i undervisningen. Vi oppfordrer deg til å være med på å skape et positivt, kreativt, og inkluderende miljø for et felles og berikende skoleår.

Du kan starte på denne linjen fra det året du fyller 16 år.

 

På denne linja vil vi så langt som mulig følge hele prosessen knyttet til de ulike råvarene, fra jord, skog og vann til bord. Du vil lære å utnytte ressurser hentet fra naturen gjennom jakt, fiske og sanking. Du vil lære om slakt og være med på å anlegge kjøkkenhage.
Du vil også lære å lage din egen surdeig, og lage kafé for dine medelever. I tillegg vil vi i år prøve å få til catering, der du får praktisk erfaring med å jobbe i storkjøkken og produksjon. Du vil lære tips og triks til dyrking. Vi vil introdusere deg for spire- og windowfarming, så du ikke trenger å ha en kjøkkenhage for å dyrke eget grønt. En fin ferdighet å ha som student.

I løpet av et år på Mathåndverk, vil hver måned ha et overordnet tema, hvor det ukentlig vil være et nytt fokus innenfor det aktuelle tema. Eksempelvis vil konservering være inndelt i sylting, salting, graving, røyking og tørking.

Mer info kommer senere!

Høst:

Vinter:

Vår:

Fra kr 140 082,-
Inkludert
 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom)
 • Bad på rommet
 • Vegetar
 • Studietur: Bli kjent-tur
 • Studietur: Vintertur
 • Studietur: Skjærgårdstur
 • Studietur: Linjetur – Skandinavia og Norden
  • Mat (2 måltider per dag)
 • Internett
 • Vaskemaskin
Minimumspris for linja140 082,-

Se ofte stilte spørsmål her.

Linjetur:

Studietur til Danmark

Høydepunktet i året er turen til Smilets by, Århus i Danmark. Vi reiser sammen med linjene Mathåndverk og Robust. Vi holder en felles base, hvor vi skal bo på en gammel dansk folkehøjskole ombygget til et hostell. Det blir både linjeaktivitet og fellesaktiviteter. Hostellet ligger kun 10 min fra Sentrum med kort avstand til både riktig dansk gastronomi, forhistoriske museer og skandinaviske dyreparker og mye mer. 

Du vil blant annet få oppleve:

 • Avkvarium Hirtshals
 • Randers Regnskov
 • Mosegård Museum
 • Byvandring i Århus
 • Foodmaker, gastronomisk opplegg
 • Dyrepark i Ebeltoft. 

 Formålet med turen er å hente faglig inspirasjon, skape minner og skaffe oss nye erfaringer. I tillegg er turen en sosial fest med moro og aktiviteter som knytter linjefellesskapet tettere sammen. Du kan forvente deg en uke fylt med læring, latter, livlige øyeblikk og ikke minst minner for livet.

Turen er obligatorisk og overnatting, opplevelser og måltider er inkludert i linjeprisen.

Skroll til toppen